Vårdenhet i Falkenberg utrymd efter rasrisk – patienter flyttas

Uppdaterad
Publicerad

En vårdenhet i Falkenberg utrymdes under onsdagskvällen efter att det upptäcktes att byggnaden kan vara i rasrisk. Fler avdelningar berörs och patienter har tvingats flytta.

Det rör sig om byggnaden på Urmakaregatan 2 i närheten av Ätran som det upptäckts sättningar i marken vilket  gör att säkerheten inte går att garantera. Regionen har därför beslutat att utrymma byggnaden där den Palliativa allmänna vårdavdelningen, Hörselmottagningen och Tolkcentralen bedriver veksamhet.

Hallands sjukhus i Kungsbacka

Totalt sex patienter som vårdas på den palliativa allmänna vårdavdelningen och deras anhöriga har under onsdagskvällen flyttats till Hallands sjukhus i Kungsbacka där liknande verksamhet bedrivs. Hörselmottagningens patienter kommer att tas emot vid en annan ort och Tolkcentralen flyttas till Varberg.

– Allt gick lugnt och stilla och allt gick bra. Personalen följde med, så patienterna får samma personal som dem är vana vid, säger Madelaine Gustafsson, tillförodnad områdeschef för närsjukvården i Halland, om flytten av patienterna.

”Risker i stabiliteten”

Ytterligare bedömningar av marken ska nu göras och en projektering har inletts.

– Vi har sedan tidigare under förra året gjort en utredning och åtgärder på en annan del av den här fastigheten och som en del i det åtgärdandet så påbörjades utredning för delen mot Ätran, och rapporten visar nu på risker i stabiliteten, säger Lina Brandelius, avdelningschef Regionfastigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.