Vårdförbundet: ”Inte samma barnsjukvård i norra och södra Halland”

Uppdaterad
Publicerad

När Hallands sjukhus la ner barnavdelningen i Varberg var protesterna stora. Ett år efter genomförandet anser Vårdförbundet att farhågorna har besannats.

Barnavdelningen med fyra vårdplatser las ner vid årsskiftet på Hallands sjukhus i Varberg.

Sedan dess har akutmottagningen i Varberg fått skicka barn till Halmstad om de behöver läggas in för fortsatt vård.

Barnakuten

Barn och personal drabbas

Inför nedläggningen för ett år sedan var protesterna stora både från medborgare och personal och Vårdförbundet anser att farhågorna har besannats under det här året som gått.

– Det är inte samma vård för barn i norra Halland som i södra Halland. Vi befarade längre handläggningstider för barnen och mindre kompetens än vad man borde ha rätt till i svensk barnsjukvård 2016, säger huvudskyddsombudet Åsa Svahn.

Läs mer: Barn fick vänta på antibiotika i sju timmar

Vårdförbundet menar att både personal och barn på akutmottagningen i Varberg i dag drabbas av att sjukhuset har förlorat resurser och kompetens inom barnsjukvården.

– Det finns barnsjuksköterskor några pass i veckan och barnläkare några få pass i veckan. Resten är akutläkare och sjuksköterskor på akuten, där finns inte bemanning och tid att göra det på ett bra sätt, säger Åsa Svahn.

Akutsjuksköterskor utbildas

Mikaela Waltersson (M) är ordförande i Region Hallands driftsnämnd för sjukhusen. Hon bekräftar att det i dag finns behov att höja kompetensen för barnsjukvården på akutmottagningen i Varberg.

– Vi har en väldigt god mottagning på akuten i Varberg med specialistläkare inom just akut mottagande. akutmottagningen i Varberg. Men givetvis har barnsjuksköterskor är särskild kompetens när det gäller just barn. Därför har vi också gjort en satsning på utbildning för akutsjuksköterskorna i Varberg som pågår just nu för att hantera barn, säger hon.

Hade det då inte varit bättre att behålla de barnsjuksköterskor som jobbade på sjukhuset för ett år sedan?

– De fyra platserna lades ju ner och då var de anställda fria att söka andra jobb. De sökte sig till andra verksamheten helt enkelt, säger Mikaela Waltersson.

Likvärdig vård

Syftet med att stänga de fyra vårdplatserna för barn på sjukhuset i Varberg för ett år sedan var, enligt sjukhusledningen, att stärka barnsjukvården i Halland. Detta genom att alla resurser och all kompetens samlades på ett och samma ställe – nämligen Halmstad.

Och tvärtemot Vårdförbundet, tycker Mikaela Waltersson så här ett år efter genomförandet att det ar gjort barnsjukvården i Halland mer likvärdig.

–  I och med att vi nu har alla våra slutenvårdsplatser för Hallands barn i Halmstad, så har vi säkrat att alla får en likvärdig vård när de ligger inlagd på sjukhus i Halland, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnakuten

Mer i ämnet