Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Våren lär nog göra halt nu”, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg om våren som är officiellt här nu. Foto: SVT

Våren har anlänt längs väst- och sydkusten – men kallare väder väntas

Uppdaterad
Publicerad

Våren är officiellt här – i alla fall i längs kusten i Västra Götaland och Halland, Skåne och delar av östkusten. Några dagar tidigare än senaste åren, men nu väntar mer kyla.

– Det är väl som vanligt att när våren kommer så kommer också bakslagen, säger Pererik Åberg, SVT:s meteorolog.

Jämfört med de senaste åren fick ovanligt många platser meteorologisk vinter i år. Men även om våren nu är här väntar både minusgrader nattetid och blötsnö de kommande dagarna.

– Även i mars ser det ut att bli ganska kallt.

Våren har nu anlänt i delar av Västra Götaland, Halland, Skåne, Blekinge, på Öland och Gotland samt en bit av östkusten.

Här är platserna där det nu är meteorologisk vår. Foto: Johan Hallnäs/TT

Våren har kommit – chatta med oss

Tack för era inlägg om våren! Vi stänger nu chatten.

Anna • Fick Skåne meterologisk vinster i år? Hur har det sett ut de senaste åren?

Hej Anna!

Meteorologen berättade att större delar än vanligt fick meteorologisk vinter i år, med undantag för några mindre kustområden. Tidigare har vintern uteblivit i större delar av Skånes inland.

Petter • Jag har sett snödroppar skjuta upp ur rabatter! Tillsammans med sol gör det att jag, som modern man i detta ”woke-samhälle”, genast börjar leta efter min bikini.

Hasse62 • Varför har ni så alltid bråttom om att prata vår i södra Sverige ni meteorologer?
Kommer alltid bakslag det vet ni.

Mikael • Såg en citronfjäril igår. Så våren närmar sig med stormsteg.

Gabriella • Våren är på gång i Gävle, har sett flera snödroppar på olika platser.

Våren • Snödroppar i Ljungsbro

Mia • Första lunchen utomhus på en restaurang i Göteborg igår. Kändes som jag var först (!). Det var ju +7, ingen match för en härdad norrlänning. Men jag har noterat att man är ovanligt påpälsad i år, söderöver. Vart ska alla tunga långa vinterkappor ta vägen framöver? Polarforskningsmodet ser knasigt ut överallt, utom i Antarktis! Och så har jag varit och tittat på de ljuvliga kameliorna som blommar just nu, i Palmhuset i Trädgårdsföreningen. Givetvis också en tur till Jonsered, trädgården där inte riktigt vaken än, men bara klar vårkänsla och den klara kalla kvällen som kommer blixtsnabbt där, och ger en magisk känsla. Nu på väg till Norrland igen - tjockt snötäcke och ca -3 grader. Inte en snödroppe i sikte än så länge.

Skogsmulle • Snödroppar och grågäss i Västervik. Visst känns det lite som våren är på gång trots isiga vindar

Annika Chau • Jag går på promenader med min pappa och har sett fåglarna kvittra samt blommorna öppna upp sig! ❤️

Detta är meteorologisk vår

Våren anländer om det är vårtemperatur sju dygn i följd. Vårtemperatur är det då dygnsmedeltemperaturen är över 0,0°C, men ännu inte sju dygn i följd. Vårens ankomstdatum avser det första dygnet av sju med vårtemperaturer. Den 15 februari har satts som det tidigaste tillåtna datumet för vårens ankomst. Senast möjliga datum för vårens ankomst är den 31 juli.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.