Vargen sköts tidigare i våras när en lantbrukare ville skydda sina djur. Länsstyrelsen har konstaterat att det skedde med stöd av jaktförordningen. Foto: Privat

Varg sköts utanför Halmstad – DNA-analysen klar

Uppdaterad
Publicerad

DNA-analysen från vargen som sköts i en kohage i Halmstads kommun tidigare i våras är klar. Den bekräftar att det var samma varg som dagarna och veckorna innan siktats flera gånger i Halland.

Vargen kommer från Västra Götalands län och reviret Hökensås norra utanför Hjo. Enligt länsstyrelsen ger analysen svar på hur långt och oberäkneligt vargar kan förflytta sig, och att det denna gång, likt många andra, rört sig om unga oerfarna vargar som lämnar sin familjegrupp.

SVT Nyheter Halland träffade lantbrukaren Magnus efter att han skjutit vargen tidigare i våras. Hör honom berätta varför han kände sig nödgad att göra det, i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus sköt en varg i våras: ”Rädd att den ska ta djuren.” Foto: Peter Osterberger/Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Halland

Mer i ämnet