Värmeljus förvandlas till proteser i Thailand. Deltagarna på daglig verksamhet i Halmstad står för förberedelserna. Foto: SVT

Värmeljus blir proteser i Thailand

Uppdaterad
Publicerad

Dina gamla värmeljus kan göra mer nytta än du tror. För hamnar ljusen i de rätta händerna hos deltagarna på daglig verksamhet i Halmstad, så kan värmeljusen omvandlas till proteser – i Thailand.

Det är helt vanliga värmeljus, som det arbetas hårt med i det lilla rummet på Lindens dagliga verksamhet i Halmstad. Aluminiumformarna rensas från både veken och stearinet för att sedan leveras till Thailand. Där smälts formarna ner och används i tillverkningen av proteser.

– Jag tycker synd om dem. Men det är bra att de får hjälp och det känns bra att vi kan skicka vidare dem, säger Uno Karlsson.

Det är genom bekanta som personalen här, har kommit i kontakt med en thailändsk organisation som arbetar med just protestillverkninig. Värmeljusprojektet har man arbetat med sedan i höstas och det handlar främst om att kunna tänka både på miljön och på det medmänskliga. 

– Det betyder mycket, att jag ställer upp och hjälper dem i Thailand. Det betyder mycket för mig att kunna hjälpa till, säger Uno Karlsson.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Det är mysigt att sitta ihop, jag vill inte sitta ensam för jag tycker det är jättetråkigt. Det är faktiskt väldigt toppen att vara här, säger Ann Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.