Skyddsvakter vid Ringhals får dispens att jobba fram till 18 juli, behöver inte strejka. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Varselinvändning mot strejk på Ringhals – vakter får arbeta

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsvakterna på Ringhals, som varslats om strejk från den sjunde juli, får dispens att arbeta som vanligt till och med den 18 juli 2023. Anledningen är att arbetsgivaren gjort en varselinvändning mot Transports strejkvarsel på kärnkraftverket.

Det var den 15 juni som LO-facket Transport varslade om strejk inom bevakningsbranschen. Detta sedan förhandlingarna med arbetsgivarna gått i baklås. För Ringhals del skulle det innebära att strejk utlyses för skyddsvakterna från den sjunde juli. Nu har parterna kommit överens om att hantera varselinvändningen som en dispensansökan. Den innebär att de som varslats om strejk på Ringhals kärnkraftverk får dispens att arbeta som vanligt till och med den 18 juli 2023.

– Hela anledningen till att vi tagit ut yrkesgruppen på bland annat Ringhals är för att påvisa vikten, samhällsnyttan och ansvaret som de har. Äntligen har arbetsgivarna bekräftat och förstått betydelsen av våra medlemmars arbete, säger Tommy Wreeth, förbundsordförande i Transport i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.