Kronofogdens siffror visar att Halland ligger bra till Foto: TT/SVT GRAFIK

Vart 16:e barn i Halland har skuldsatta föräldrar

Publicerad

Enligt en undersökning som Kronfogden har gjort växer vart 12:e barn i Sverige upp med skuldsatta föräldrar. För Halland ser statistiken lite bättre ut, där växer vart 16:e barn upp med skuldsatta föräldrar.

Drygt 182 000 barn i Sverige växer upp med minst en förälder med skulder, och fler väntas skuldsätta sig framåt, vilket coronapandemin kan spela en del i.

– Coronautbrottet har ju påverkat hela samhället. Och det finns risk för att många, många fler barn kommer att få växa upp i skuldsatta familjer framöver, säger Tina Häggmark, kommunikatör på Kronofogden. 

Enligt undersökningen ligger Halland bättre till. Med ett rikssnitt på 8,4 procent skuldsatta föräldrar, ligger Halland på 6,3 procent, och är därmed det län med näst lägst andel skuldsatta föräldrar i landet.

Men läget skiljer sig mellan kommunerna i Halland. I Kungsbacka ligger andelen skuldsatta föräldrar på 3,7 procent, medan Hylte ligger på 11,6 procent.

”Handlar förmodligen om många fler”

Tina Häggmark påpekar att det finns ett stort mörkertal i statistiken. Hon tror också att många fler föräldrar kommer att få ekonomiska problem framöver.

– Men förmodligen handlar det om många fler barn i hela landet. Våra siffror visar ju bara dem som har ett pågående ärende hos oss, säger hon till SVT Nyheter.

Fakta: Så kan du prata med barn

  • Lyssna, prata och svara på frågor så ärligt du kan utan att skrämma. Förklara vad familjen måste prioritera att lägga pengar på och varför.
  • Börja tidigt, utifrån barnets mognadsnivå. Var noga som vuxen med vilka signaler du skickar ut, till exempel om märkeskläder och resor. Alla har inte råd.
  • Var tydlig med att du som vuxen tar ansvar för familjens ekonomi, att det inte är barnets ansvar att lösa eventuella problem

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.