Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vattendrönaren kan fälla ut en del med sensorer som kan hämta in värden från max 25 meters djup – starta klippet för att se testet i bassängen och hör mer om projektet. Foto: Joakim Wahlberg/Arnold Kramer

Se när drönaren skickas ut på vattnet – ska ta reda på hur Nissan mår

Uppdaterad
Publicerad

Hur mår Nissan? Hur står det till med vattnet i ån? Det söker man nu svar på med det här vattendrönarprojektet vid Högskolan i Halmstad. Med den särskilda drönaren ska man samtidigt kunna hjälpa kommunen att fatta rätt beslut för åtgärder i olika vattendrag.

– Den åker runt som en robotgräsklippare på vattnet och samlar in kvalitetsdata som vi kan se i realtid, säger Joakim Tell, docent i industriell organisation på Högskolan i Halmstad.

Med drönartekniken kan man, enligt Joakim Tell, på ett effektivare sätt arbeta för renare sjöar, vattendrag och hav.

Ett samarbete mellan studenter

Projektet kostar en miljon kronor. Pengarna kommer från Havs- och vattenmyndigheten. Studenter från flera program har samarbetat med att få tekniken att fungera ihop.

I klippet får du se när drönaren gör en testkörning på simstadion Brottet i Halmstad.

Vattendrönaren ”Catfish”

Storlek: 1 meter lång och 0,8 meter bred

Vikt: 50 kilo

Material: kolfiber (stöttåligt mot saker som kan flyta runt i vattendrag).

Batterier: laddas av solpaneler och kan hålla uppemot ett dygn.

Utrustning: fyra sensorser, varav två i skrovet och två i den nedsänkbara delen ( även kallad ”Fisk”). Har även en kamera i fronten som kan synkas med VR-glasögon.

Källa: Högskolan i Halmstad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.