Klicka på klippet för att höra om hur det ligger till med corona och antalet sjukvårdsplatser i Halland. Foto: SVT

”Vi är inte två veckor efter Stockholm”

Uppdaterad
Publicerad

Ökningen av coronafall i Halland uppmärksammades av statsepidemiologen Anders Tegnell på onsdagen – men Region Hallands hälso- och sjukvårdsdirektör menar att det beror på ”it-strul” vid inrapporteringen och att läget är under kontroll.

På onsdagens presskonferens sa statsepidemiologen Anders Tegnell att epidemin börjar skifta fokus från Stockholm och omkringliggande områden till andra regioner. Det hänvisades bland annat till Halland som en av regionerna där den tidigare flacka kurvan börjat peka uppåt, något som syntes på statistiken från måndagen.

Men enligt Martin Engström, hälso-och sjukvårdsdirektör på Region Halland, beror ökningen på ”lite it-strul i samband med en uppdatering under helgen på vårt labb avseende rapporteringen som ledde till att de fall som diagnosticerats lördag-måndag rapporterades på tisdagen”.

Coronapandemin

Kurvan vände igen

Under veckan vände kurvan också neråt igen. Han tillägger dock att ”som Anders Tegnell säger så är det svårt att veta vad enskilda förändringar mellan dagar beror på och eftersom flera faktorer både förändras och påverkas mer eller mindre kontinuerligt så är det inte möjligt att göra säkra uttalanden om något annat än det som redan inträffat, resten är mer eller mindre kvalificerade bedömningar som givetvis senare kan visa sig vara fel.”

Så ser kurvan över fall av covid-19 ut i Halland. Foto: Region Halland (2020-04-29)

”Läget under kontroll”

Under onsdagen höll även Region Halland presskonferens med anledning av coronaviruset och Martin Engström sa då att läget i Halland är under kontroll, och att tillgången till sjukvårdsplatser, inklusive intensivvård är god.

Det har talats om att resten av Sverige ligger två veckor efter Stockholm när det syftas på coronaspridningen i regionerna. Men än har region Halland inte kommit ikapp, enligt Martin Engström.

I klippet berättar hälso- och sjukvårdsdirektören om läget i region Halland och hur det ligger till med sjukvårdsplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet