Ronny Löfquist (S) är kommunstyrelsens ordförande i Hylte kommun. Han ville i tidigt skede låta kommunen ta över arbetsförmedlingens uppgifter. Foto: SVT

Vill bli pilotkommuner för Arbetsförmedlingen

Uppdaterad
Publicerad

Hyltes och Falkenbergs kommun är några av de kommuner i Halland som Arbetsförmedlingen kommer att läggas ner i. Därför erbjuder sig nu de båda kommunerna att agera som piloter där det nya upplägget kan testas.

Under början av året stod det klart att fyra av Hallands sex Arbetsförmedlingskontor planeras att stängas. Detta efter att Arbetsförmedlingen fått nytt uppdrag av regeringen. Myndighetens uppdrag är nu att bland annat redogöra för hur kommunernas insatsers kan tas tillvara och hur samverkan kan säkerställas.

Hylte och Falkenberg vill nu ta över de uppgifter som Arbetsförmedlingen tidigare gjort. Alltså förmedla jobb och utbildningar.

– Med den nedläggning som kommer ske så kommer Hylte och Falkenbergs invånare ha betydligt längre till servicen. Det är för våra kommuninvånares bästa vi vill göra detta, säger Ronny Löfquist (S) kommunstyrelsens ordförande i Hylte kommun.

Sträckt ut en hand

De båda kommunerna har därför i en gemensam skrivelse sträckt ut handen till ansvarigt statsråd Ylva Johansson (S), Arbetsförmedlingen samt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och erbjudit sig att agera piloter.

– Vi vet att regeringen jobbar på en ny lagstiftning om hur arbetsförmedlingen ska upphandla och då vill vi tidigt signalera att vi vill vara med och testa, säger Ronny Löfquist (S)

”Jag tror vi kan göra det bäst”

Hylte och Falkenberg tror starkt på att de kommer få ett positivt svar tillbaka.

– Det handlar om att sätta Falkenbergaren och Hylteborna i centrum. Vi har i båda kommunerna arbetslöshet och det är problem. Vi måste göra allt vi kan och jag tror att vi är en av de aktörer som kan göra det bäst, säger Per Svensson (S) kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg.

Tanken är att Arbetsförmedlingen är de som betalar kommunen för att erbjuda tjänsten.

– Vi har väldigt stora förutsättningar och lyckas. Vi har redan idag arbetsmarknadsavdelningar och är därför inte helt orutinerade. Detta kommer i så fall handla om en utökning, säger Per Svensson (S)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.