Foto: SVT

Vill ha hjälmtvång för vuxna

Uppdaterad
Publicerad

Bara tre av tio vuxna använder hjälm när de cyklar. Samtidigt ökar antalet cyklister som skadas i trafiken. Nu vill NTF och Hjärnfonden införa hjälmtvång för vuxna.

Bara tre av tio vuxna använder hjälm när de cyklar. Samtidigt ökar antalet cyklister som skadas i trafiken. Nu vill NTF och Hjärnfonden införa hjälmtvång för vuxna.

För tio år sedan infördes en cykelhjälmslag för barn upp till 15 år. Förhoppningen var att barnen sedan skulle ta med sig vanan att använda hjälm som vuxna. Men så har det inte blivit.

Fler cyklister skadas i trafiken

Fler olyckor

2014 skadades 12 000 cyklister i trafiken, 12 procents ökning från året dessförinnan, visar trafiksäkerhetsorganisationen NTF:s undersökning. Också i Halland ökar antalet cykelolyckor, som SVT Nyheter Halland tidigare har rapporterat om.

2010 låg antalet lindriga och måttliga skador i Halland på sammanlagt 376 fall – en siffra som i fjol ökat till hela 718. Och under samma period fördubblades nästan antalet allvarliga cykelolyckor i länet. från 17 fall till 31.

Villa ha lag på hjälm

Nu vill NTF och Hjärnfonden lyfta frågan om hjälmtvång.

– Vi ser att skadorna ökar markant. Det är dags att diskutera hjälmlag även för vuxna, säger Marie Nordén, generalsekreterare för NTF.

Vuxna tenderar att underskatta riskerna med att cykla utan hjälm och är dessutom fåfänga.

– De tänker hellre cykla snygg än cykla säkert, säger Marie Nordén.

Kan få färre att cykla

Men att lagstifta om hjälmtvång för vuxna människor är det inte helt okontroversiellt. När Australien införde en sådan lag minskade cyklandet.

– En hjälmlag skulle kunna få färre att cykla och vi är väl medvetna om att många av de som vill få fler att cykla inte ser positivt på en hjälmlag. Men vi fokuserar på trafiksäkerheten. På kort sikt kanske färre cyklar, men de kommer att cykla säkrare, säger Marie Nordén.

Skador i cykeltrafiken

Varje år skadas drygt 3 530 cyklister så svårt att de måste läggas in på sjukhus. Det handlar om frakturer och sårskador, men också huvudskador som kan bli bestående.

Störst är risken för hjärn- och ansiktsskador om cyklister kolliderar med andra fordon och inte använder hjälm.

Källa: Hjärnfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fler cyklister skadas i trafiken

Mer i ämnet