Lars Brandel vill starta mansgrupper efter #metoo. Foto: TT/Privat

Vill starta mansgrupper

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens heta #metoo-debatt har lett till många reaktioner. Lars Brandel i Falkenberg vill nu starta grupper där män kan samlas och prata med varandra.

– Jag tror att vi äldre kan bli förebilder för yngre män, säger han.

Pensionären Lars Brandel reagerade på #metoo-kampanjen för att han vet att vissa män behandlar kvinnor illa. Men också för att han är övertygad om att det bara är en bråkdel av männen som gör det.

– Vi behöver peppa varandra och bete oss som män ska göra.

Han vill starta grupper för män med konceptet Makers Space, som innebär att man träffas och gör något tillsammans, exempelvis snickrar, och sedan pratar med varandra.

– Gör man något med händerna först så är det lättare att prata om känslor sen. Jag tror och vet att många män sitter på kammaren och är rädda för att prata om känslor och sexuella problem, och det kan bli svåra konsekvenser av det, som sjukdomar eller spritproblem, säger Lars Brandel.

Han har försökt starta liknande grupper tidigare utan framgång. Därför har han nu kontaktat olika föreningar för att få fler att hänga på projektet. Men det är ändå trögstartat.

– Folk verkar intresserade, men män är tröga. Jag hoppas att de jag kontaktat ska dela detta vidare, att det blir en snöbollseffekt kan man säga.

Förebilder för varandra

Syftet med grupperna är att yngre och äldre män ska kunna utbyta kunskaper och erfarenheter mellan varandra.

– Jag tror att vi äldre kan bli förebilder för yngre män, men de kan också lära oss om ny teknik och nya tankar, säger Lars Brandel.

Men finns det ingen poäng med att äldre män träffar andra äldre män också?

– Jo självklart, genom att träffas och prata kan vi äldre män få lätta på trycket också.

LÄS MER: Efter #metoo: ”Mansfri festival viktigare än någonsin”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.