Södra Villastaden i Varberg har jämförts med Djursholm eftersom stadsdelen har ett flertal stora villor med särprägel. Heijlska villan har stått i kvarteret sedan 1904. Byggnadsnämnden har gett den en q-märkning i detaljplanen, vilket gör att den inte får rivas eller förvanskas. Renovering pågår men om villan finns kvar eller inte har blivit något av en definitionsfråga – eller ska vi säga en synvilla.
– Jag anser inte att den finns kvar. När jag var där i december 2015 fanns det lite plankrester av ytterväggarna på första våningen. De bygger upp ett nytt hus med helt moderna material och metoder, säger Britt-Marie Lennartsson, antikvarie Kulturmiljö Halland.
Fastighetsägaren Martin Jönsson är av en helt annan uppfattning. Men han medger att det inte är en illusion att villan försvunnit till stor del.
– Plan två och taket är ju borta. Det är nedplockat i delar och tar du en vinkel nerifrån och upp så har du en himmel det är därför vi plastat in det, säger han.
Det bli nytt och gammalt
Kommer man att bygga som man gjorde förr i tiden?
– Nej, hantverkarna kommer använda elektricitet och det finns bättre material idag. Vi kommer inte isolera med sand och vass utan använder oss av isolering.
Kan man då säga att det fortfarande är en gammal byggnad?
–Ja, för vi sätter tillbaka det gamla igen som vi kan återanvända. Det blir nytt och gammalt men gemene man kommer att se det som gammalt, säger Martin Jönsson.
Varbergs kommun har tolkningsföreträde i frågan och vad kommunen tycker kan du se i inslaget ovan.
Kort om q-märkning
Byggnader kan skyddas med olika sorters bestämmelser när en kommun upprättar en ny detaljplan. Det kan handla om att byggnaden inte får rivas eller att byggnaden inte får ändras på ett sätt så att det kulturhistoriska värdet minskar. Är en byggnad skyddad i detaljplan kan den få beteckningen ”q” som i fallet med Heijlska villan. Det är det starkaste skyddet en byggnad kan förses med i detaljplan.
Källa: Länsstyrelsen/Riksantikvarieämbetet