Årets prognos pekar på uppemot 53.000 viltolyckor. Foto: TT

Majorieten av viltolyckorna sker på ett fåtal av vägarna

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 70 personer omkommer eller skadas årligen svårt i viltolyckor i trafiken i Sverige. Bara i Halland har hittills 1.400 viltolyckor inträffat i år, och 15 personer har skadats. Nu visar en ny kartläggning att hälften av olyckorna sker på ett fåtal av de svenska vägarna.

Nu infaller den årstid då viltolyckorna ökar som mest. Människors pendlingstider sammanfaller med djurens tider. Det skymmer tidigare, och djuren rör sig närmre vägarna jämfört med andra tider på året.

Saknas viltstängsel

I Halland har det hittills bara i år inträffat drygt 1.400 viltolyckor, detta enligt nationella viltolycksrådet. I dag finns 780 mil viltstängsel utmed de svenska, statliga vägarna. Men på många håll, även i viltrika områden, saknas stängsel.

– Viltstängsel är den säkraste åtgärden för att förhindra viltolyckor. Nu vet vi att en stor del av olyckorna sker på en liten del av vägnätet, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig hos Motormännen, som efterlyser fler viltstängsel på drabbade vägsträckor.

Fåtal vägar – men många olyckor

På tidningen Motors uppdrag har Trafikverket tagit fram ny statistik gällande viltolyckorna. Cirka hälften av dem sker på fyra procent av vägnätet. I samband med de nya uppgifterna om ett fåtal vägar med många olyckor, så säger man från Trafikverket att mer nu ska satsas på vildstängsel.

– Årets prognos pekar på upp till 53.000 viltolyckor. Det är sex olyckor i timmen, året om. Och de här olyckorna ökar, säger Carl Zeidlitz.

Bilister bär ett ansvar

Nationella viltolycksrådet genomför varje höst en insatsvecka mot viltolyckor. Syftet är att kartlägga de mest olycksdrabbade vägarna och informera bilister vad som förväntas av dem.

– Man ska utifrån förutsättningarna stanna, markera och ringa 112. Om djuret dör direkt måste vi flytta det, så att det inte drar till sig fler djur, säger Pontus Nilsson, polisens länsansvarig hos nationella viltolycksrådet.

Han fortsätter:

– Majoriteten följer råden och ringer polisen, men flera märker inte ut platsen. Om en älg fått käken avslagen kommer den svälta ihjäl. Då hade vi kunnat skjuta älgen och göra det vi kan för att avsluta lidandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.