Foto: SVT / TT

Kattegatt Offshore överklagas till EU

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Rädda Hallandskusten ger inte upp hoppet. I ett sista försök att stoppa vindkraftsparken Kattegatt Offshore i havet utanför Falkenberg vänder de sig nu till EU-kommissionen.

I mars kom beskedet. Högsta domstolen meddelade inte prövningstillstånd i målet. Mark- och miljööverdomstolens klartecken för Kattegatt Offshore stod därmed fast och målet hade nått högsta instans. Trodde man då.

Men nu har alltså Rädda Hallandskusten valt att vända sig till EU-kommissionen.

Vindkraft i Halland

– Vi har hållit på med det här i 12 år. Vi sa till varandra vi ska köra det här så långt vi någonsin kan, och nu gör vi det, säger Hans Johansson, ordförande i föreningen.

Bryter mot habitatdirektiv

Han menar att domstolarna i Sverige inte tagit hänsyn till flera viktiga faktorer. Främst har föreningen nu riktat in sig på det så kallade habitatdirektivet, som man anser att en anläggning av parken skulle bryta mot.

– Habitatdirektivet säger att man inte får störa utrotningshotade djur, men det är precis vad domstolen tillåter att man gör under tiden parken anläggs, säger Hans Johansson.

”Chansen finns”

EU-kommissionen har nu meddelat att de tagit emot ärendet från Rädda Hallandskusten. Om de kommer att öppna en utredning är inte klart ännu.

– Men chansen finns i alla fall, säger Hans Johansson.

I första hand yrkar Rädda Hallandskusten på att kommissionen stoppar parken. I andra hand vill man att ärendet skickas tillbaka till den svenska domstolen och att de får ompröva sitt beslut.

Vad är kärnan i ert motstånd till den här parken?

– Till en början handlade det om att parken skulle vara störande mot den fria horisonten. Men ju längre vi har hållit på med det här desto mer har vi lärt oss, nu handlar det främst om miljöriskerna.

Vindkraft brukar ju lyftas som ett miljövänligt alternativ, vad tycker ni  att man borde ha istället?

– Till exempel kunde man ju välja att bygga parken längre ut i havet.

Positiva effekter på miljön

Bakom projektet Kattegatt Offshore står vindkraftsbolaget Favonius. Man har tillstånd att bygga upp till 50 vindkraftverk. Kraftverken får som närmst ligga 6,5 kilometer från stranden. Tillståndet att bygga gäller i åtta år.

Jan-Åke Jacobson, vd på Favonius, tycker att frågan om parkens eventuella påverkan på djurlivet har utretts tillräckligt.

– Vi har tittat på det här i flera år nu. Till och med havs- och vattenmyndigheten tillstyrker projektet. Det här kan inte gå hur långt som helst, man måste väga nyttan vindparken kommer att göra. Vindkraft ger energi som inte släpper ut koldioxid, och koldioxid har också negativ inverkan på miljön, säger han.

Låga energipriser

– Dessutom har vi åtagit oss att genomföra skyddsåtgärder för att begränsa den påverkan anläggningen skulle ha.

När ett eventuellt bygge sätter igång är högst oklart. Dagens låga energipriser försvårar vindkraftsetableringar i nuläget.

– Men vår strävan är att bygga den. Elpriserna kan förändras mycket på åtta år. Men innan vi kan börja bygga måste vi genomföra flera olika mätningar, tester och undersökningar. Vi tittar på det just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Halland

Mer i ämnet