Erik Möllerström, doktorand på vertikalaxlade vindkraftverk, förklarar vad som krävs för att lyckas med det udda vindkraftverket utanför Falkenberg. Foto: SVT

Tystare vindkraftverk kan byggas närmare bostäder

Publicerad

De snurrar tystare och kan utvinna mer energi ur svåra vindförhållanden. Men ändå är Sveriges största vertikalsnurrande vindkraft utanför Falkenberg ingen hit – här har inte producerats någon el sedan 2012.

En av de största klagomålen mot dagens moderna vindkraftsparker är det svischande ljudet som närboende störs av.

Med vertikalaxlade vindkraftverk är det problemet betydligt mindre, enligt ny forskning.

– Våra studier visar att ljudnivåerna är lägre, men också att det finns möjlighet att få ner nivåerna ytterligare i den här typen av vindkraftverket, och det öppnar fler möjligheter för var man kan placera dem. Det är problematiskt i dag när man kommer nära samhällen, säger Erik Möllerström vid Högskolan i Halmstad som nu doktorerat på vertikalaxlade vindkraftverk.

Fabrik stängdes

I studien har han och forskarkollegorna studerat Sveriges största vertikalaxlade vindkraftverk som står utanför Falkenberg.

När det togs i bruk 2010 var tanken att det skulle få sällskap av ytterligare tre. Men barnsjukdomarna var fler än förväntat, finansiärerna drog sig ur och tillverkaren Vertical wind tvingades två år senare lägga ner satsningen och stänga fabriken i Falkenberg.

Udda fågel i vindkraftsparken.

– Det tycker jag var väldigt synd. Jag är helt säker på att det andra tredje och fjärde fungerat mycket bättre. Det här var det första av sin typ som byggdes och att det finns vissa barnsjukdomar i början är inte så konstigt, säger Erik Möllerström.

LÄS MER: Därför drog sig Falkenbergs energi ur

Kan byggas större

Förutom att det är tystare visar hans avhandling att de vertikalt snurrande rotorbladen är bättre på att fånga upp energin i turbulenta vindförhållanden.

En tredje fördel är att generatorn sitter i botten, istället för i toppen som på vanliga vindkraftverk, vilket ger en låg tyngpunkt. Det gör att det kan byggas större.

Så varför har det här då inte blivit någon succé?

– Det behövs någon med en hel del tålamod och investerare som har ett långsiktigt perspektiv som är beredd att bygga ett antal sådana här med några års mellanrum och efterhand göra dem bättre och bättre. Det är nog den stora nackdelen, att de inte är så beprövade än så länge. säger Erik Möllerström.

Planer på kontinuerligt snurrande

I dag ägs det ovanliga vindkraftverket av Uppsala universitet. Sedan 2012 har det snurrat bara sporadiskt i forskningssyfte.

Enligt Fredrik Ottman, på Högskolan i Halmstad, finns det nu planer på att få igång det mer kontinuerligt igen.

– Bygglovet går ut om två år och vi ska försöka ska försöka få det att snurra lite mer i någon slags kontinuerlig drift fram tills dess. Det ger dålig image för vindkraftverket att det stått stilla så mycket, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.