Martin Berggren är kvalitetschef för Halmstad kommun. Han är positivt inställd till den nya VR-studion, som ska göra det lättare att se fel och brister med ett byggnadsprojekt innan första spadtaget tas.

Virtual reality ska minska onödiga byggkostnader

Uppdaterad
Publicerad

För att minska riskerna med onödiga utgifter vid byggprojekt har Halmstad kommun valt att skaffa en virtual reality studio som gör det möjligt att traska omkring inne i byggnaden innan första fysiska spadtaget tas.

Från idé till slutprodukt finns det en rad punkter som kan gå fel vid ett bygge och vissa kanske skulle önska att se hur slutprodukten kan komma att bli redan innan den fysiska byggnaden står framför ens ögon. Detta är något som Halmstad kommun valt att göra till verklighet med hjälp ut av en virtual reality-värld.

– Det är det moderna och vi vill vara med i nutiden, samt hitta felen innan vi sätter ner spaden i marken, säger Martin Berggren som är kvalitetschef vid Halmstad kommun.

VR-studion som den kallas kostade 1,8 miljoner kronor, men Halmstad kommun hoppas att den ska kunna förhindra att onödiga kostnader som kan ske vid byggen.

– Redan när vi sätter ytorna kan vi se om de är för stora eller för små. De blir ofta för stora, men med hjälp av detta kan vi krympa dem och på så sätt spara pengar, säger Martin.

Inne i VR-världen

VR-studion består bland annat utav fyra skärmar och ett par glasögon som låter dig se i 3D. På så sätt kan du vandra omkring i vad som i framtiden kommer vara en riktig byggnad. Allting är i sin riktiga storlek och känslan beskriver Martin som verklig.

– Man ritar ofta på 2D ritningar men när du kör det i 3D så upptäcker du på ett annat sätt. Det du ser med ögat ser alla lika men det du försöker förklara med ritningar tolkar alla olika, berättar Martin.

Ni är ju första kommunen i Sverige med en VR-studio, varför tror du inte fler har en?

– Jag tror inte de har förstått nyttan med det än men vi hoppas att fler kommuner hoppar på den här tekniken, säger Martin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Halmstad

Mer i ämnet