Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man behöver jobba på flera plan”, säger överläkare Christina Rydberg. Foto: SVT/Stina Johansson

Vulvaskolor startas i Halland för kvinnor som lider av smärta vid sex

Publicerad

Att få ont vid sex är inte ovanligt. Särskilt inte bland yngre kvinnor. På Vulvamottagningen i Varberg finns team som på olika sätt jobbar för att bota vulvodyni och vaginism. Nu startar mottagningen vulvaskolor för kvinnor.

– Man behöver jobba på flera plan för att lugna ned det, säger Christina Rydberg, överläkare på Vulvamottagningen vid sjukhuset i Varberg.

Hör henne berätta mer om hur vården går till i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här tipsar överläkare Christina Rydberg hur du kan göra för att söka vård om du upprepade gånger drabbats av smärta vid sex. Foto: Isabell Höjman/TT

Vulvodyni och Vaginism

Provocerad vulvodyni kallades tidigare för vestibulit. Vulvodyni innebär att det gör ont i- och runt slidöppningen eftersom små ytliga nerver i slemhinnan har blivit överkänsliga.

Vaginism betyder slidkramp och kan orsaka smärta när man försöker föra in någonting i slidan eller tänker på att göra det.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.