Här guidar Lirjon Behrami några av de som besökte zoologimässan. Foto: Privat

13-årige Lirjon guidar bland hajtänder och reptiler

Uppdaterad
Publicerad

13-årige Lirjon Behrami arrangerade under fredagen en zoologimässa på Vallås för att få fler att bli intresserade av djur i alla dess former.

För några månader sedan fick 13-årige Lirjon Behrami en idé. Han ville anordna en zoologimässa på Vallås fritidsgård. Något som inte gjorts tidigare och var en väg att få fler att bli intresserade, precis som Lirjon, av alla olika sorters djur.

– Från början var det inte så stort. Vi fick låna saker från skolan, typ alla djurskelett och så. Det var först när vi fick tag på en från Tropiska rum, som sa att han skulle kunna komma och ta med sig flera olika djur som det blev riktigt stort, säger Lirjon Behrami.

13-årige Lirjon Behrami har alltid gillat djur. Hans favoritdjur är orm, om han är tvungen att välja. Foto: Privat

Närmare 100 besökare

Hajtänder, sköldpaddor, ormar och djurskelett var några av de saker som prydde montrarna inne på fritidsgården. Lirjon själv höll i den guidade turen som de närmare 100 besökarna fick ta del av.

– Jag pratade om vad vi utvecklats från. Allmänt om djur men också om att vi inte bara ska kasta plast ute i naturen, då det skadar våra djur. Det kan till exempelvis hamna i magen på en havssköldapadda. Sen fick man klappa ormar. Det var inga giftiga ormar, utan vi hade ormar som kramar sönder sina byten. Så det var lugnt, säger Lirjon.

Hur känns det att det var så många som kom?

– Jag är väldigt nöjd och glad. Jag tycker att jag nått mitt mål med att göra folk intresserade av djur. Även gjort dem mer medvetna om vad som händer för djuren i världen. Detta kanske blir något vi gör varje år, alla tyckte det var jätteroligt, säger Lirjon.

I klippet ovan kan du se bilder från zoologimässan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.