Polisen behövde bryta upp ytterdörren för att komma in och få ut målsägande som var inlåsta. Foto: Bild ur polisens förundersökningsprotokoll

15-åring i Landskrona misstänks ha låst in sin mamma och systrar

Publicerad

Tonåringen misstänks ha låst in sin mamma och två systrar utifrån med nyckel för att förhindra en av systrarna från att träffa sin pojkvän. Han åtalas nu för olaga frihetsberövande.

Enligt åtalet ska 15-åringen ha låst in mamman och syskonen i ett sovrum på andra våningen för att stoppa storasystern från att träffa pojkvännen. Tillslut kom polisen som tvingades bryta upp ytterdörren för att komma in vid ingripandet.

Efteråt rapporterade patrullen på plats att den misstänkte sagt till dem att hans syster inte får träffa sin pojkvän, att han ska se till att hon aldrig mer kan gå till honom. Han ska även ha sagt att det är han som bestämmer och gör vad han vill i sitt hus.

Gömde systerns mobil och skor

Under förhör med polisen berättar storasystern att han gömt hennes mobil och skor för att hindra henne från att träffa pojkvännen. Vid en fysisk konfrontation i hallen ska hon sedan ha slagit honom i ansiktet.

15-åringens försvar under förhör är att han låste in systrarna och mamman som självförsvar, så att storasystern inte kunde slå honom igen och att det inte var meningen att låsa in mamman och lillasystern. De råkade bara vara där.

Tog över pappans roll i familjen

I förhör säger storasystern att den misstänkte tagit över pappans roll som familjens överhuvud. Detta efter att pappan häktats, misstänkt för bland annat misshandel mot mamman och honom. Storasystern berättar att det var pappan som förstörde hennes liv innan – och att det nu är hennes bror.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.