Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mannen blev slagen och sparkad när de fyra pojkarna tog hans bil i Helsingborg. Foto: Polisen

15-åringar filmade misshandel och bilstöld i Helsingborg – döms till ungdomsvård

Publicerad

När den äldre mannen stannade bilen i Helsingborg ryckte tonårspojkarna upp dörren. Innan de stal fordonet sparkade och slog pojkarna bilägaren.

Allt filmades av gärningsmännen själva som nu döms till ungdomsvård.

Det var i december förra året som de fyra pojkarna som är i 15-årsåldern närmade sig mannen på öppen gata i Helsingborg.

Enligt målsägande stannade han sin bil och då ryckte killarna upp bildörren och sa att de skulle ta hans bil. Därefter blev det handgemäng då pojkarna slog och sparkade på bilägaren. En av tonåringarna körde sedan iväg med bilen.

Gärningsmännen har själva filmat händelsen, något som kom att bli en stor del av bevisningen under förhandlingen i tingsrätten. Samtliga dömdes till ungdomsvård för grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Hotade kvinna i närheten

En kort stund innan brottet ska pojkarna ha befunnit sig på en annan plats i närheten och då ha närmat sig en kvinna. Enligt förundersökningen gick en av pojkarna fram till kvinnan och sa: ”Ge mig bilnyckeln annars skjuter jag dig.”

Men kvinnan lyckades komma undan och larma polis.

I detta fall döms även pojken som närmade sig kvinnan för olaga hot. Något vapen hittades aldrig.

Tre av pojkarna nekar till brott.

SVT Nyheter Helsingborg har varit i kontakt med bilägaren som önskar förbli anonym men som godkänner att vi använder filmer från händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.