Kommunchefen: ”Framtiden ser ljus ut för Teckomatorp”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan är det 40 år sedan de första gifttunnorna grävdes upp på BT kemi i Teckomatorp. Orten har sedan dess kommit att förknippas med en av de största giftskandalerna någonsin i Sverige.

I dag har det norra fabriksområdet sanerats och blivit ett strövområde – Vallarna.

– Här finns en plan där man kan spela brännboll eller göra annat som är roligt. Många går med hunden eller har det här som joggingrunda. Det finns många saker man kan göra här, säger Eva Sköld, projektledare på BT Kemi Efterbehandling vid Svalövs kommun.

För alltid präglat

Det som hände här hösten 1975 skulle för alltid prägla Teckomatorp.

Under lång tid hade det gått rykten om att växtgiftsfabriken BT Kemi dumpade farliga ämnen i marken. Företaget förnekade allt. Tills en dag då ortsborna konfronterade ledningen vid ett stormöte i Folkets hus.

Några dagar senare grävdes flera hundra sönderrostade gifttunnor upp ur marken. Monica Ohlström-Nilsson var då 24 år och småbarnsmamma.

– När det var som värst var det ju mycket folk här och man höll på att gräva där och det luktade illa, säger hon.

De första tunnorna som hittades 1975 var runt 200 stycken. 1977 hittades ytterligare ca 600 tunnor. De innehöll bland annat växtbekämpningsmedel, till exempel dinoseb, som är frätande och mycket giftigt även för människor och djur.

Ännu inte klart

80.000 ton jord har forslats bort från Teckomatorp till Tyskland för behandling. 200 miljoner kronor har det kostat och fortfarande är saneringen inte klar. Det södra området, på andra sidan järnvägen, återstår.

– Vi är halvägs. Med nuvarande tidplan ska saneringen vara klar på hösten 2020, säger Eva Sköld.

Teckomatorp behöver göra upp med BT Kemi en gång för alla för att kunna lämna skandalen bakom sig och gå vidare, enligt kommunchefen i Svalöv, Fredrik Löfqvist. Och det finns stora planer för orten.

– Vi kommer ha pågatågstrafik på Söderåsbanan och Lommabanan och det kommer att bli en ny knutpunkt här i Teckomatorp med fler avgångar. Därför tror vi att framtiden ser ljus ut för Teckomatorp. Man jobbar också med nya detaljplaner i området och skapar en möjlighet för expansion och utveckling i tätorten, säger Fredrik Löfqvist.

Det är barnfamiljer som kommunen i första hand tror kan tänka sig att flytta till Teckomatorp.

Vill se framåt

Monica Ohlström-Nilsson som har blivit känd som en av frontfigurerna i protesterna mot fabriken säger idag att hon är ganska trött på att prata om det som hände då, för 40 år sedan. Nu vill hon och de flesta andra i byn, inte glömma, men se framåt.

– Jag pratar aldrig med någon om det i Teckomatorp. Aldrig. Sedan så är det mycket nyinflyttat folk. Börjar de prata med mig om det så kan jag prata om det men jag börjar aldrig prata om det, säger Monica Ohlström Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.