Jägarens försvarsadvokat Jorge Concha och åklagare Ola Lavie. Foto: TT

Jägaren sätts på fri fot i väntan på dom

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången i jaktfallet är nu över. Jägaren som åtalats för mordförsök sätts på fri fot i väntan på dom.

Under fredageftermiddagen knöt åklagare och försvarare ihop säcken på den två dagar långa rättegången.

”Det han uppger är en efterkonstruktion”

Åklagare Ola Lavie började med att erkänna att ”det här är ett mycket annorlunda ärende”.

– Det är klarlagt att han skjutit. Det enda vi inte kan förstå är varför. Det är bara han som vet. Det han uppger är en efterkonstruktion anser jag, säger Ola Lavie om den åtalade.

Åklagaren anser att den åtalades reaktion efter skottet inte går ihop för någon som bara tror den tjuvjagat rådjur.

– Han har under morgonen sett både människor och rådjur, hur kan han plötsligt tro att det är ett rådjur han skjuter mot? Det är inte sant det han säger, säger Ola Lavie.

Åklagaren yrkar på tolv års fängelse för den åtalade. Jägaren har satts på fri fot i väntan på domen, som kommer inom två veckor.

– Det är en indikation på att han inte kommer dömas för mordförsök, säger Ola Lavie.

Försvaret: ”Efterklokhetens lyx”

Försvarsadvokat Jorge Concha menar att även en erfaren jägare kan göra misstag. En person som förväntar sig att se ett rådjur kan luras av hjärnan att se just det, något han åberopat forskare som stöd för.

– Uttrycket efterklokhetens lyx är ett begrepp som fastnat för mig under det här målet, säger försvarare Jorge Concha. 

Att den åtalade ändrat sin historia menar han bland annat beror på svåra magsmärtor som han så småningom fick behandlas på sjukhus för med starka mediciner. Att förlita sig på de uttalanden är orimligt.

– Att det skulle vara en efterkonstruktion? Då undrar jag om han nu är så slug, varför gjorde han sig inte av med kikarsiktet? Är han en så utstuderad person? Nej, det är han inte.

Han menar att hans klient ska dömas för vållande till kroppsskada eftersom jägaren agerat vårdslöst genom att skjuta mot en landsväg med bebyggelse bakom. Jaktbrotten är redan erkända av den åtalade. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.