Personen på bilden har inget med nyheten att göra. Foto: SVT

Ängelholmsskolans burkini väcker kritik

Uppdaterad
Publicerad

För att alla elever ska kunna få godkänt i idrott har Kungsgårdsskolan i Ängelholm köpt in heltäckande badkläder, så kallade burkini, för utlåning till eleverna. Det får Sverigedemokraterna att reagera.

”Argumentet att dessa helkroppsdräkter köps in för att vissa flickor annars riskerar att gå ut mellanstadiet utan betyg i idrott, håller inte”, skriver SD i en interpellation och menar att det är vårdnadshavarens ansvar att eleverna fullföljer undervisningen.

När SVT pratar med skolan rektor Teresa Torle så säger hon att skolan har fått motta många positiva kommentarer från föräldrar i form av mail och samtal.

– Det har varit positiv respons till skolan, säger hon.

”Vi är glada att flickorna får simma”

– Vi är glada att flickorna får simma. Vi anpassar så att alla elever kan tillgodogöra sig undervisningen och klara kunskapskraven, säger Teresa Torle.

I interpellationen skriver Sverigedemokraterna i Ängelholm genom Patrik Ohlsson att de tycker det är ”fel att föräldrar tvingar på barn sin övertygelse, oavsett om den är religiös, politisk eller av annan art. Vi vill på intet sätt att Ängelholms kommun medverkar i onödan till sådant”.

”Vi tillgodoser alla elevers rätt till utbildning”

Enligt Teresa Torle så handlar det inte om något tvång – utan en gemensam överenskommelse mellan föräldrarna, barnen och skolan.

– Dagen till ära har vi faktiskt haft ett inplanerat besök från Skolinspektionen som ska titta på skolidrotten. Vi pratade om burkinisarna med dem och de har inga synpunkter. Vår uppgift är att tillgodose att alla elever kan ha sin utbildning, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer