Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mia Bogren är orolig över sin mamma som bor på Valltorps vårboende, där 37 vårdtagare är smittade av covid-19. Foto: SVT/Privat

Anhöriga kritiska efter informationen: ”En chock att se rubrikerna på nätet”

Uppdaterad
Publicerad

Anhöriga till vårdtagare på Valltorps vårdboende riktar kritik mot Helsingborg stad, för att inte ha informerat om den omfattande smittspridningen på boendet.
– Så många avlidna, det var en chock att se rubrikerna på nätet, säger Mia Bogren.

Under tisdagen skickades ett pressmeddelande ut från Helsingborgs stad, där man informerade om läget på Valltorps vårdboende. 37 av 60 vårdtagare hade smittats av covid-19 och 17 hade avlidit. Men den informationen skickades inte ut till anhöriga.

– Jag förstår inte att de går ut i media med det här utan att informera anhöriga, det är helt sjukt. Vi skulle ha fått informationen direkt från Valltorp. Jag är så förbannad och ledsen, säger Mia Bogren.

Eskalerade under helgen

Förvaltningen menar att de ville visa hänsyn till de som bor på Valltorp.

– 17 avlidna är en obehaglig uppgift så vi ville visa omtanke, säger Annika Andersson, omsorgsdirektör i Helsingborg.

Är det rätt sätt att informera anhöriga om läget via media?

– Jag har förståelse för att man vill veta tidigare. Men det var enligt den policyn vi hade fram till igår eftermiddag. När det första brevet gick ut så gick det efter stadens förra policy om att inte informera om antalet dödsfall och smittade. Nu är vi mer öppna, säger Lars Thunberg (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Varför presenterade man inte siffran under förra veckans presskonferens?

– Vi hade inte de här siffrorna då. Ingen visste om att det var en eskalerande situation som det har varit under helgen, säger han.

Mer öppna om antalet smittade

Mia Bogren bor i Stockholm och har en mamma på Valltorp vårdboende som är covid- 19 positiv. Hon fick ta del av läget via nyheterna.

– Min lilla mamma fick se antalet avlidna på TV och det är inte lätt att förklara det här för henne. Tänk hur det är att sitta inne isolerad och sedan få veta hur illa ställt det är där. Man måste peppa henne allt man kan för att hon ska ta sig igenom det här.

Hur ska ni agera framöver?

– Det är bra att ha en god transparens och jag tror att vi behöver vara mer öppna framöver. Men det är en svår balansgång att ta hänsyn till sekretess och personalens situation att man inte är för offentlig och hänger ut antal döda på varje ställe, säger Lars Thunberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer