Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se kommentarerna på sociala medier efter att Anna Andresen (M) beslöt att riva badhuset i Klippan. Foto: SVT

Anna Andresen (M) i Klippan polisanmäler väljare för olaga hot

Publicerad

Det populära friluftsbadet i Östra Ljungby utanför Klippan stängdes. Det är bakgrunden till att ett medborgarmöte slutade med att en politiker nu polisanmält tre personer som var med.

Här är historien bakom den upprörda stämningen på mötet:

För ett år sedan beslöt kommunstyrelsens ordförande Anna Andresen (M) på egen hand att det ganska slitna badet i Östra Ljungby av säkerhetsskäl skulle rivas. Då hade de styrande sagt nej till renovering.

Kritiken från de som bor i byn var massiv. Och det återspeglas i sociala medier där debatten gått het.

Tre personer polisanmäldes

I slutet av maj i år träffade Anna Andresen medborgare i Östra Ljungby på ett öppet möte. Det slutade med att hon polisanmälde tre personer för olaga hot, förtal och ofredande.

Bland annat ska Anna Andresen enligt polisanmälan fått veta att man vid en ceremoni hängt upp en docka med hennes namn på i ett träd. En person skrek dessutom ut sitt hat till henne rakt i hennes ansikte under mötet och hon fick också höra att hon skulle bli jagad tills badet är på plats igen.

Anna Andresen vill inte ställa upp för en intervju med SVT eftersom det är ett pågående polisärende.

Var tredje möter hat och hot

Nu återstår det för polis och åklagare att utreda och fatta beslut om de anser att det har begåtts brott.

I så fall kan det hamna under begreppet demokratibrott eller påverkansbrott. Brottsförebyggande rådet, BRÅ, granskar med jämna mellanrum politikers utsatthet för trakasserier, hot och våld. Deras siffror visar att ungefär var tredje förtroendevald uppger att de mött hot och hat och att kvinnor är mer utsatta än män.

Polisen har en särskild enhet som bland annat arbetar med olika påverkansbrott mot förtroendevalda.

– Vi ser att det ökar när det är valår och det här är en typ av brott som vi ser allvarligt på, det handlar ju om demokratin, säger Lisa Myrbäck, gruppchef hos polisen i region Syd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.