Stärkt kompetens och bättre arbetsmiljö ska bli resultatet av fler sköterskor med körkort. Foto: TT

Anställda i hemvården erbjuds gratis körkort

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgs stad erbjuder gratis körlektioner till 27 undersköterskor och sjuksköterskor inom hemvården. Facket applåderar – det blir bättre arbetsmiljö.

Staden har fått 1,5 miljoner kronor från den statliga Omställningsfonden, pengar som är öronmärkta för att stödja och hjälpa anställda inom kommuner och landsting.

Och nu erbjuds 27 anställda inom hemvården 30 körlektioner vardera för att få ett körkort. Körlektionerna börjar nästa månad.

Stadens skäl är att stärka kompetensen hos medarbetarna.

– Vi har kartlagt behovet och det gäller framför allt de som arbetar med hemvård i våra ytterområden. Det känns verkligen jättebra att kunna ge anställda den här möjligheten, säger Ola Falck, HR-chef på vård- och omsorgsförvaltningen.

Facket: Bra för arbetsmiljön

Kommunalfacket applåderar också satsningen – men av ett helt annat skäl.

– Det blir en bättre arbetsmiljö för våra medlemmar om de slipper cykla runt i högriskområden och istället ta kommunens bilar, säger Kommunals ordförande Robert Winroth till SVT Nyheter.

Samtidigt vill Kommunal att fler anställda, både inom hemvården och LSS, ska få samma chans. Och nästa år ska enligt stadens planer ytterligare ett 40-tal undersköterskor och sjuksköterskor få erbjudande om körkort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.