Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anton Nilsson kan inte förstå hur man kan lämna efter sig så mycket skit och inte bry sig om att städa. ”Det ironiska är att soptunnorna står precis utanför ytterdörren”, säger han. Foto: Johan Dernelius

Anton Nilsson hyrde ut sin lägenhet i andrahand – kom hem till kaos och matrester

Uppdaterad
Publicerad

När Anton Nilsson i Helsingborg kom tillbaka hem till Sverige efter en längre utlandsvistelse var lägenheten en fullkomlig soptipp. Den trevlige mannen som hyrt lägenheten hade förvandlat den till något obeskrivligt.

Nu stöttas Anton av hundratals personer som vill bidra till saneringsarbetet och nya möbler.

När Anton Nilsson, 32, i förra veckan satte nycklarna i låset till sitt hem i Helsingborg visste han inte vad som väntade. Efter en längre utlandsvistelse hade han hyrt ut lägenheten, som han själv hyrt i snart tio år.

Väl hemma möttes han av fullständigt kaos – avföring utanför toaletten och drivor med skräp och sopor.

Se skräpkaoset i Anton Nilssons lägenhet i klippet ovan.

Hyresgäst hade goda referenser

Den trevlige mannen som hyrt lägenheten hade goda referenser och kunde betala hyran.

– Jag älskar den här lägenheten. Nu har den förvandlats till en soptipp! Han verkar ju inte ha städat här under de 20 månader som jag hade den uthyrd i andra hand, säger Anton Nilsson om sin lägenhet.

Avföring utanför toaletten, en vask med oidentifierbart innehåll och drivor av avfall hade hyresgästen lämnat efter sig inne i badrummet. Foto: Johan Dernelius

Vänner har startat insamling

Nu har hans bästa vänner startat en insamling för att hjälpa honom att försöka fixa allting.

– Jag pratade med mitt försäkringsbolag, men de kunde inte hjälpa mig.

Lägenheten måste saneras men det täcker inte hans hemförsäkring.

– Jag kan inte uttala mig i ett enskilt fall men generellt är det så att när man hyr ut sin lägenhet har man gett tillåtelse för personen att vara i sitt hem och då gäller inte alla moment i hemförsäkringen, till exempel stöld och skadegörelse, säger Per Widemar, vd på ICA Försäkring som är Antons försäkringsbolag.

Hemförsäkring gäller inte alltid

Enligt Peter Stark, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå, är det vanligt att hyresgäster inte vet om att hemförsäkringen inte gäller vid skadegörelse eller stöld när man hyr ut i andra hand.

– Det är ganska vanligt. Om man hyr ut till utländska medborgare via en uthyrningssajt kan det ingå försäkringar som kan ge ett visst skydd men där varierar villkoren. Hyr man ut till en svensk medborgare är det alltid att föredra att den tecknar en egen hemförsäkring, säger han.

Vad kan man göra för att skydda sig?

– Man ska se till att skriva ett hyreskontrakt med den som ska bo i bostaden och se till att föra in i kontraktet att vederbörande ska teckna en egen hemförsäkring. Ett gott råd är också att avtala om den deposition utöver hyran, säger Peter Stark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.