Arbetsförmedlare dödshotades efter avslag

Uppdaterad
Publicerad

En anställd vid Arbetsförmedlingen överfölls och hotades till livet i sitt hem i nordvästra Skåne efter att han fattat ett beslut som påverkade en jobbsökande negativt.

Enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket knackar fyra män på hemma hos arbetsförmedlaren en kväll i början av april. Han öppnar dörren lite på glänt, men de fyra männen tränger sig då in i bostaden. De säger att mannen är skyldig pengar till personen som påverkades av beslutet. Den person som berördes av arbetsförmedlarens beslut var inte bland de fyra männen.

De säger att de ska döda mannen om han inte ger dem pengarna. Mannens sambo, som också är i bostaden, tar fram en telefon och tar en bild av männen. En av männen tar då fram pepparspray och sprutar på sambon.

När de fyra männen lämnat lägenheten kontaktar paret polisen, som direkt känner igen dem.

Arbetsförmedlingen har gjort en anmälan om olycksfall och fysiskt våld till Arbetsmiljöverket om händelsen.

Aldrig hänt tidigare

– Vi har nu fullt fokus på vår medarbetare. Det är en obehaglig händelse, säger Klas Holmqvist, HR-partner vid Arbetsförmedlingen, som kopplat in säkerhetsavdelningen i ärendet.

– Jag känner inte till att något liknande hänt tidigare inom Arbetsförmedlingen, säger Klas Holmqvist.

Arbetsförmedlingen har polisanmält händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.