Vänsterpartiet i Svalöv kräver en extern utredning efter att sex medarbetare på Ängslyckan stängts av. Foto: Gustaf Wallinder/SVT

Arbetsgrupp stängdes av i Svalöv – nu kräver V extern utredning

Uppdaterad
Publicerad

Sex medarbetare stängdes av från Ängslyckans äldreboende i Svalöv i våras. Enligt ledningen hade de utvecklat ett eget arbetssätt och inte levt upp till regler och hygienrutiner. Men Vänsterpartiet vill nu se en oberoende utredning av avstängningarna.

Sex medarbetare i samma arbetslag stängdes av med full lön i mars efter en intern utredning – för att därefter varnas och omplaceras från vårdboendet Ängslyckan.

Nu vill Agneta Lenander (V) och David Lenander (V) att Svalövs kommunfullmäktige ser till att turerna blir ordentligt utredda.

– En så pass allvarlig händelse som att stänga av sex medarbetare ska inte bara utredas internt. Här behövs en extern revision som granskar hela händelseförloppet, säger Agneta Lenander.

Listar lång rad problem

Agneta Lenander har tagit del av Svalövs kommun utredning, som bland annat innehåller avvikelser och intervjuer med anställda och vikarier.

Där framgår att brukare inte sett fräscha ut, att personalen medvetet dröjt med att svara på larm, missat att skriva avvikelser och inte heller följt ordinationer från sjuksköterskor.

– Jag hade förstått det bättre om det hade funnits varningar på dem innan och att man haft korrigerande samtal vid flera tillfällen, men så har det inte varit.

Ann Pettersson (M), ordförande i fullmäktiges presidium, säger till SVT att skrivelsen ännu inte dykt upp i kommunfullmälktiges handlingar och att hon därför inte tagit ställning till begäran.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Personalgrupp avstängd i Svalöv

Mer i ämnet