Ingen förbättring på akuten i Helsingborg

Publicerad

Stress, hög arbetsbelastning och uppenbara risker i arbetsmiljön ställer fortfarande till det på akuten i Helsingborg, enligt Arbetsmiljöverket.

I våras anmälde Vårdförbundet situationen på akuten på Helsingborgs lasarett. Nu har Arbetsmijlöverket följt upp anmälan men ser ingen förbättring. Det finns för få vårdplatser ute på lasarettet och sen nyår så har därför nästan 200 personer i månaden fått övernatta på akuten. Något som ger personalen extra arbete och ökar stressen.

– Man jobbar för högtryck på verksamhetsnivå för att få till förbättringar. Men det vi ser idag och det vi får till oss är att situationen har inte förbättrats nämnvärt. Snarare tvärtom, säger Lise-Lotte Hamfelt som är arbetsmiljöinspektör.

– Medarbetare på akuten är alldeles för stressade. Beroende på en delvis omöjlig situation, säger Steen Ekdahl som är divisionschef för specialiserad närsjukvård i Skånevård Sund.

Arbetsmiljöverket kommer nu ta ett beslut om att kräva att regionen gör ytterligare förbättringar. Om det inte har gjorts till nästa granskning blir det tal om vite. Men det är inte första gången som situationen på Helsingborgs lasarett kritiseras. Region Skåne har sedan 2011 dömts att betala 5,3 miljoner i böter på grund av att man haft sängar stående i lasarettets korridorerna när man saknat vårdplatser. Vårdplatserna är något som både politiker, chefer och Arbetsmiljöverket ser som en springande punkt. Men regionrådet och ordföranden i sjukvårdsnämnden Sund, Yvonne Augustin (S), menar att det behövs mer för att lösa situationen.

– Det behövs fler vårdplatser, men det behövs också bättre flöden i vården. Vi kommer att starta upp projekt, titta på de patienter som kommer in väldigt många gånger till akuten. Det är ofta personer över 75 år, kan vi ge dem någon annan typ av vård, kan vi vårda dem i hemmet? Det är ett projekt som pågår, säger hon.

Men när kan man se att det finns en lösning på de här problemen?

– Jag önskar jag hade kunnat svara och säga att lösningen kommer nästa vecka, men det kan jag inte. Jag vet inte, vi arbetar på det, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer