Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nadia Bauge och Linnéa Toft Soares hjälpte till att plocka skräp mellan Ängelholm och Magnarp. Hör de berätta om sina fynd i klippet. Foto: Carolina Svalbacke

Gymnaster rensade stranden – hittade rör och ”rockring”

Uppdaterad
Publicerad

Engelholmsgymnasternas ungomstrupp är några av alla de idrottslag som i helgen hjälper till att städa Sveriges kuster.

– Det är mycket plast i naturen, konstaterar Wilma Ardemalm.

Omkring 2200 idrottsungdomar från 107 föreningar på Sveriges västkust städar under helgen kusterna från skräp, i sammanlagt 22 kommuner – från Strömstad ner till Höganäs.

Det är Idrottens miljöorganisation Städa Sverige som ligger bakom projektet, som är igång för fjortonde gången. Syftet är att tillsammans hålla plast och skräp borta från havet, men också engagera ungdomar.

Lokala idrottsföreningar som städar stränder får en ersättning till föreningskassan. Engeholmsgymnasterna vill använda sitt bidrag till en träningsresa till Italien.

”Mycket småplast”

Truppen var ute hela förmiddagen och fyllde flera stora påsar med skräp.

– Det är väldigt mycket småplast, säger Vilda Wichers.

Men gruppen hittade även ett stort rör, en dörrmatta och något som i alla fall såg ut som en rockring.

I klippet visar gymnasterna vad de hittat på stranden mellan Ängelholm och Magnarp.

Engeholmsgymnasterna ungdomstrupp var glada men något trötta i benen efter en lång dag på stranden. Foto: Carolina Svalbacke

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.