Åtal: Elev hotade med skolskjutning

Uppdaterad
Publicerad

Redan i maj förra året började ryktet om en förestående skolskjutning på ett gymnasium i nordvästra Skåne. Nu åtalas en 19-årig man för att ha hotat att döda sina klasskamrater, skriver Helsingborgs Dagblad.

Polisen tipsades om skjutningen – som till och med hade ett datum – och vid ett tillfälle tömdes skolan på elever. Några dagar senare framkom det att eleven vid ett flertal tillfällen talat om för sina klasskamrater att de skulle skjutas.

– Det var naturligtvis oro just då, folk var oroliga. Vi hade tätt samarbete och en bra dialog med polisen, säger Britt-Inger Suneson, gymnasiechef i Höganäs kommun, till SVT Nyheter Helsingborg.

Händelsen inträffade strax innan studenten och sommarlovet – när eleverna kom tillbaka efter sommaren var skolan extra vaksam.

– Det är viktigt att eleverna upplever att det är tryggt här. Det är bäst att prata om händelsen, vilket vi gjorde då, säger Britt-Inger Suneson.

Åtalas för grovt olaga hot

Eleven, som både hade jägarexamen och tillgång till vapen, har tidigare suttit häktad misstänkt för förberedelse till mord. Skyddsväst, hjälm och knivar samt recept på en rökbomb hittats vid en tidigare husrannsakan i hans hem.

Eleven åtalas nu för grovt olaga hot. Av utredningen framgår att en lång bakgrund av svår mobbning kan ha utgjort ett motiv för 19-åringens agerande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.