Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Minna Korsgren och Stefan Phalagorn Bergström

Ovanlig bläckfisksvamp hittad i Helsingborg: ”Blev jättelycklig”

Uppdaterad
Publicerad

Först ser svampen ut som ett vitt ägg som sedan ”kläcks” och vecklar ut sig till en röd bläckfiskliknande kropp som stinker. Den ovanliga svampen har upptäckts i en hage i Pålsjö skog och lockar nu till sig höstlovsfirande svampintresserade.

– Jag brukar åka hit till betesmarkerna för att leta svamp, så hittade jag de så kallade häxäggen, sen såg jag en gammal fruktkropp och såg att det var bläckfisksvampen, säger Stefan Phalagorn Bergström.

Han har precis visat svampen för entusiastiska biologstudenter från Lund när SVT Nyheter Helsingborg kommer ut till Pålsjö skog.

Svampen är ovanlig i Sverige och kommer ursprungligen från Australien och Tasmanien. Häxägget ser inte så spännande ut men när det mognar sprängs det i toppen och fem till åtta röda tentakler vecklar ut sig. Hela svampen liknar en bläckfisk och har en obehaglig lukt och är inte ätlig.

– Det är för att locka till sig flugor som kan sprida svampens sporer vidare, berättar Stefan Phalagorn Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.