Foto: Avloppsvatten går ut i havet

Badvattnet förorenas av mänsklig avföring

Uppdaterad
Publicerad

Den främsta källan till föroreningarna är tarmbakterier från människor. De sprids när vattenreningsverken släpper ut orenat avloppsvatten.

Den största källan till förorenat vatten är människan via tarmbakterinerna i vår avföring. Så sent som 2015 bedömdes Fria bad och badet i Hittarp ha dålig vattenkvalité. Alltså den lägsta nivån på en fyragradig skala. Nu konstaterar en extern konsult att det finns flera olika reningsverk som vid vissa tillfällen då de inte kan ta emot allt avloppsvatten sprider tarmbakterier ut i badvattnet. Den största påverkan kommer från Öresundsverket.

Tvingas släppa ut orenat avloppsvatten

Öresundsverket tillsammans med sina pumpstationer påverkar badplatserna från Domsten i norr till Rydebäck i söder. Det är totalt fjorton badplatser. Föroreningen med tarmbakterier sker däremot inte under hela området samtidigt.

Det är framförallt i samband med stora vattenflöden som vid regn, stormar eller när något täppt till ledningarna som reningsverken svämmar över alltså bräddas. Då släpper de alltså ut orenat vatten.

Bättre information till allmänheten

Nu vill kommunen snabbare få ut informationen om läget på de olika badstränderna. Under badsäsongen 2016 kommer sammanlagt sju prover per badplats tas på vattenkvalitén. Är du intresserad av resultatet vid just ditt bad finns information på kommunens hemsida och i en nyligen lanserad app.

NSVA kommer även gå ut med information om när reningsverken släpper ut orenat vatten men hur det direkt påverkar badplatserna kommer inte kunna rapporteras.

Ta fram handlingsplan

Rapporten ligger till grund för Helsingborgs stad som nu ska ta fram en handlingsplan för att minska utsläppen. Bland annat ska dagvattnets ledningar och avloppsledningarna separeras från varandra. Det är ett arbete som kommer ta lång tid och inte vara klart förrän om trettifem år. Totalt ska 120 kilometer ledning byggas om.

Bräddning

En bräddning innebär ett tillfälligt utsläpp av orenat avloppsvatten till följd av att ledningsnät eller reningsverk är överbelastat och vattenmängden är större än vad VA-systemet klarar av. 

Bräddning sker framförallt i samband med kraftigt regn och snösmältning eller vid höjda vattennivåer i samband med storm. Vattnet vid dessa tillfällen är kraftigt utspätt och består till största delen av regnvatten.

Bräddning kan också ske vid kapacitetsbrist i ledningsnätet, det vill säga något stoppar helt eller delvis upp i röret så att inte vattnet kan komma fram. Det kan exempelvis vara matfett som spolas ut i avloppet och orskar stopp när det stelnar.

Källa: NSVA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.