Hon har varit på nio uppdrag i flera världsdelar för att operera läpp-, käk- och gomspalt. Foto: Minna Korsgren/SVT

Anna från Helsingborg räddar gomspaltsdrabbade barnen

Uppdaterad
Publicerad

Anna Strömberg jobbar till vardags som anestesisjuksköterska på Helsingborgs lasarett. På ledig tid reser hon världen runt för att operera patienter som annars inte hade haft möjlighet till hjälp.

Anna Strömberg har varit på nio uppdrag hittills, bland annat i Indien. Organisationen hon jobbar för hjälper patienter med läpp-, käk- och gomspalt.

– Det är mestadels barn och de lever ofta undangömda i hemmet på grund av sin missbildning. Utan operationen får de inte chansen att leva upp till sin fulla potential, säger Anna Strömberg.

Hon berättar om starka möten barn och föräldrar emellan på uppvaket.

– Att få vara en del av det ögonblicket, när familjer som haft det så svårt, får se sina barn, det är stort.

Det är inte ovanligt att mamman beskylls för att ha gjort något fel under graviditeten som skulle orsakat barnets missbildning berättar Anna Strömberg. Foto: Minna Korsgren/SVT

Ibland har den lokala sjukvården inte kompetensen att utföra sådana här operationer, ibland är det för dyrt för patienterna.

– Lärdomen jag drar efter mina resor är hur stor skillnad det går att göra.

Ett uppdrag brukar vara drygt en vecka. Ett vårdteam sätts upp med medarbetare influgna från hela världen. Ofta kan de utnyttja lokaler på ett lokalt sjukhus och även en del personal.

– Vi jobbar intensivt och hinner operera någonstans mellan 100 och 150 patienter.

Nu ska Anna Strömberg och en vän cykla mellan Malmö och Stockholm för att samla in pengar till organisationen Operation Smile som hon jobbar för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.