Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Området som ligger i norra Landskrona föreslås bli ett bostadsområde med grönska mellan husen, istället för skogen som planterades av skolbarn för 30 år sedan. Hör mer om planerna i klippet. Foto: Landskrona stad/SVT

Här ställs skogen mot bostäder – Landskronas förslag överklagas

Publicerad

Landskrona kommun vill bygga hus på ett område där det idag växer skog. Den planterades av skolbarn för trettio år sedan och detta område vill Naturskyddsföreningen värna om – därför har de överklagat till Mark- och miljödomstolen.

Förslaget från kommunen skulle innebära att delar av det som i folkmun kallas för Barnens skog ska omvandlas till bostadsområde med olika bostadsalternativ – men inte hyresrätter.

– Det är lite missvisande att det kallas för skog när det snarare är ett större svårgenomträngligt buskageområde. Men vårt förslag innebär att göra om området till ett bostadsområde med öppna grönytor mellan husen, säger Torkild Strandberg (L), ordförande Stadsbyggnadsförvaltningen.

Överklagas till domstol

Men förslaget ogillas av bland annat Naturskyddsföreningen som överklagat förslaget till Mark- och miljödomstolen.

– Kommunen har förvisso varit väldigt inlyssnande och redan gjort förändringar i sitt förslag, men vi tycker ändå att skogen bör bevaras, säger Per Magnuson som är ordförande i Naturskyddsföreningen Landskrona.

I videon ser du hur kommunens planer ser ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.