Foto: TT

Barnmorska nekade tolkhjälp vid abortsamtal

Uppdaterad
Publicerad

I varningen framgår att barnmorskan agerat regelvidrigt och utan respekt och omtanke för sina patienter vid upprepade tillfällen under sommaren.

Det var i början av juni som barnmorskan inte bokade tolk då hon skulle ha ett abortsamtal med en patient. Av varningen framgår det att barnmorskan sedan inte lät en familjemedlem hjälpa till att tolka för att underlätta för patienten.

Lämnat jobbet på arbetstid – patient blev lidande

Varningen gäller även flera fall: bland annat då barnmorskan inte skrivit in viktig information om en patient i journalen och heller inte rapporterat till avlösande personal om vilka vårdinsatser personen ordinerats. Vid ett tillfälle ska barnmorskan på arbetstid lämnat jobbet och inte varit kontaktbar. Något som ledde till att en patient inte fick den vård som var planerad.

Barnmorskan ska även ha blandat ihop journaler, vilket patienten själv uppmärksammade henne på.

Sjukhusledningen ser allvarligt på händelserna och skriver i varningen att hennes  agerande har skadat förtroendet för sjukvården och tyder på bristande omtanke och respekt mot patienterna.

Barnmorskan får behålla sin anställning men har blivit informerad om att om beteendet fortsätter kan hon komma att sägas upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.