Foto: SVT/Markus Hjortsman

Barnmusikal hyllar Greta Thunberg – och ger sig på hennes kritiker

Uppdaterad
Publicerad

I en nyskriven musikal ger ett gäng lågstadietjejer i Perstorp en känga till klimatförnekare och Greta Thunberg-hatare. Deras förhoppning är att uppsättningen ska sprida sig till skolor över hela världen.

I musikalen ”Save the World” sjunger några åtta- och nioåringar om hur vuxna som ignorerar klimatförändringar ”är korkade”. Och att man kan spela bongotrummor på deras tomma skallar.

– Jag blev så trött när jag såg att det fanns vuxna som fällde hånfulla kommentarer om Greta så jag satte mig och skrev den här, säger Gunilla Rönnberg, chef för kulturskolan i Perstorp.

”Stor idol”

Musikalartisterna gestaltar i föreställningen djur som på olika sätt påverkas av klimatförändringar. Skådespelarna är alla eniga om att Greta Thunberg är en stor idol.

– Men förutom att vi gillar henne och vill hjälpa klimatet och sånt, så älskar vi alla att sjunga och dansa, säger Elina Veteläinen, 8 år.

Få tyst på vuxna

I måndags var det premiär och den enda föreställningen. Men allt ska göras tillgängligt på Youtube tillsammans med både svensk och engelsk manustext.

– Min förhoppning är att musiklärare och kulturskolor över hela världen kan använda det här när man jobbar med klimatfrågor. Och kanske få tyst på de vuxna som inte förstår bättre, säger Gunilla Rönnberg.

I klippet kan du se utdrag från föreställningen och vad musikalbarnen tycker om nedskräpning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.