Den 20-årige mannen sköts ihjäl med flera skott i oktober 2017. Foto: Jan Emanuelsson/Topnews

Åklagarna yrkar på livstid för den misstänkte skytten

Uppdaterad
Publicerad

Åklagarna kallar mordet för en ren avrättning och menar att det ska leda till livstid för den utpekade skytten och 18 år för hans utpekade medbrottsling. Försvaret tror på en friande dom och lägger stor vikt vid avsaknaden av både motiv och mordvapen.

Under fredagen avslutades den åtta dagar långa rättegången om mordet i Bårslöv, då en 20-årig man sköts ihjäl med flera skott.

Åklagarna Per Axel Rosén Beck och Malin Granström lyfter fram att de båda misstänkta männen, 36 och 22 år gamla, flydde från Skåne efter mordet samt att det finns bevis för att de har varit på plats i Bårslöv vid mordtillfället.

Åklagaren: ”Mordet är en ren avrättning”

Åklagarsidan lägger även stor vikt i sin slutplädering vid att de båda misstänkta männen inte har svarat på frågor under rättegången och yrkar på livstidsstraff för 36-åringen och 18 år för 22-åringen.

– Mordet är en ren avrättning som visar på stor brutalitet. 10-14 skott på någon som flyr från sin gärningsman. Det finns inte någonting förmildrande, säger åklagaren Malin Granström under rättegången.

Men två viktiga bitar saknas: Mordvapnet och ett motiv till varför den 20-årige mannen mördades.

– Vi tror på en fällande dom men vi har inget tydligt motiv och heller inga kopplingar som skulle kunna leda fram till det här ödet, säger Malin Granström till SVT.

Men trots att viktiga bitar saknas så är de vid gott mod:

– Om de skulle fällas så visar det att det går att döma och fälla även för så här pass grova brott där det kan vara svårt att få fram bevis och vittnen. Det är viktigt, säger åklagare Per Axel Rosén Beck.

Försvaret: Det handlar om 30 sekunder

Men männens försvarsadvokater är inte lika imponerade.

– Jag menar att det är oklart vad som har hänt på den här platsen, därför ska min klient frias, säger Pontus Peyron som är den yngsta misstänkta gärningsmannens advokat.

Mikael Nilsson som är 36-åringens advokat går på samma linje. 36-åringen pekas ut som den som har skjutit 20-åringen.

– Det här målet handlar till sist om de 30 sekunderna när offret sköts. Så den stora utredning som har gjorts om vad som hände innan och efter mordet är helt ointressant, säger han.

Båda männen nekar till mordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.