Tala Mosleh med sonen Alexander Foto: SVT

BB flyttar hem – bättre stöd för nyförlösta

Publicerad

Sedan en månad tillbaka pågår projektet ”BB hemma” i Helsingborg. Nyförlösta som vill kan åka hem snabbare och så kommer barnmorskan hem till familjen.

Projektledaren Kirsti Kaski berättar om en rapport från Socialstyrelsen som visar att eftervården på BB har blivit sämre.

BB hemma är ett treårigt projekt som Helsingborgs lasarett startat som ett sätt att förbättra eftervården. Inte minst handlar det om att inkludera hela familjen i det stöd och de råd som barnmorskan ger när hon kommer på hembesök.

– Vi kan i lugn och ro ta oss an de frågor som uppstår, säger Lotta Hansson, en av de barnmorskor som ingår i BB-hemmateamet.

Saknade sin man

Hittills har de hunnit besöka 100 familjer och det är familjerna själva som avgör hur många gånger barnmorskan ska komma.

Tala Mosleh åkte hem med sonen Alexander när han var ett dygn gammal.

– Jag saknade min man vid min sida, säger hon.

Nu är Alexander tre dagar.

– Jag var orolig för amningen i början men det går mycket bättre nu efter deras besök, säger den nyblivna mamman Tala Mosleh.

I videon ovan kan du höra både barnmorskan och familjen berätta  mer om BB hemma.

Foto: Winnie Gravlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.