Foto: SVT

Betalade 10 000 kronor för ny mobiltelefon – fick ett paket läsk

Publicerad

En man swishade 10 000 kronor till en 18-årig man i Helsingborg i tron om att han köpt en ny mobiltelefon på Facebook Marketplace. Någon mobiltelefon såg han aldrig röken av – istället kom ett paket läsk. Nu åtalas helsingborgaren för flera fall av bedrägeri.

Det var i oktober förra året som den unge mannen enligt misstanken under falska namn la upp flera saker till försäljning på olika köp- och säljsidor på internet. Det rörde sig om mobiltelefoner, kläder och även en lägenhet som påstås finnas för uthyrning. Han fick betalt av kunderna vi swish – men de flesta såg aldrig röken av några leveranser.

Förvånande leverans

Men två personer som trodde sig ha köpt varsin mobiltelefon fick faktiskt ett paket hem på posten – som dock inte alls innehöll vad de förväntade sig. En man som swishat 10 000 kronor fick ett paket läsk och en man som betalat 3150 kronor fick ett paket skorpmjöl. Dessa personer hade nämligen bett att få ett spårnings-ID till paketet eller ett kvitto på att paketet var skickat.

20 minuter efter de 10 000 kronorna skickats till 18-åringens konto gjordes uttag från en uttagsautomat i centrala Helsingborg av en maskerad man.

20 minuter efter att en man swishat 10 000 kronor till den misstänktes konto gjordes uttag från kontot av en maskerad man. Foto: Ur förundersökningen

Försvaret: Lånade ut kontot

Nu åtalas helsingborgaren vars namn står på swishkontot för fyra fall av bedrägeri och ett fall av ringa bedrägeri. I andra hand åtalas han för penningtvättsbrott, för att ha lånat ut sitt konto till någon annan som använt det för bedrägerierna.

Mannen, som förnekar brott, har själv uppgett i förhör att han lånat ut sitt konto, kort och pass till en vän under perioden när de påstådda brotten ska ha ägt rum, men han vill inte säga vad vännen heter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.