Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varje onsdag besöker Jenny Fernebring och Stina Rischel Bergström biblioteket i Ausås tillsammans med sina barn. Här möter de andra i byn och fikar och låter barnen få låna böcker i lugn och ro. Hör mer om varför de vill ha biblioteket i klippet ovan. Foto: Linda Ekström/SVT

Bibliotek i Ausås stängs – väcker starka reaktioner i byn: ”Slakt av landsbygden”

Uppdaterad
Publicerad

Jenny Fernebring och Stina Rischel Bergström besöker biblioteket i Ausås varje vecka med sina barn. Men biblioteket ska stängas och ersättas av en bokbuss – något som bybor nu protesterar mot.

Beslutet fattades av nämnden för kultur, idrott och fritid förra året och det är bestämt att biblioteket ska vara tömt till slutet av detta år.

Bakgrunden är att både Ausås bygdesgård och prästgårdsanläggningen i byn är i stort behov av att renoveras. Spannarportens Hembygsförening och Strövelstorps församling vill endast lägga pengar på prästgården som ska bli byns kulturella mötesplats.

Förslaget presenterades till kommunen och fick grönt ljus, därför säger kommunen upp bibliotekslokalen i Ausås bygdegård.

Bokbuss ersätter biblioteket

Jenny Fernebring och Stina Rischel Bergström har skapat en namninsamling för att rädda biblioteket och skickat in ett Ängelholmsförslag till kommunen.

– Jag förstår inte varför vi inte kan få ha kvar detta bibliotek, det är en mötesplats som är välfungerande och välbesökt, säger Jenny Fernebring.

De anser att en bokbuss inte kommer vara samma sak som att kunna besöka biblioteket.

– Bussen kommer vara här på specifika tider och kommer inte kännas som en mötesplats som det gör nu. Jag tror boklånandet kommer dö ut, säger Stina Rischel Bergström.

Ängelholms kommun fast beslutat om en stängning

Christina Hanstål (M), ordförande i  nämnden för kultur, idrott och fritid i Ängelholms kommun, tror att bokbussen också kommer fungera som en mötesplats likt biblioteket.

– Vi, tillsammans med Spannarportens hembygdsförening och Strövelstorps församling, landar i att det blir bäst om man samlar allt i en mötesplats i Ausås som prästgårdsanläggningen, säger Christina Hanstål (M).

Många hoppas på att biblioteket ska få vara kvar, är det möjligt?

– Vi håller fast vid detta och jag upplever att det i nämnden inte finns någon majoritet för att ändra något beslut. Men vi tar till oss av kritiken, säger Christina Hanstål (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.