Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bibliotekarie Emma Alfredsson är inte orolig för att biblioteksbussen har spelat ut sin roll. Se mer från bussen i klippet. Foto: Klara Åkesson/SVT

Ny biblioteksbuss i Helsingborg – med bättre tillgänglighet

Publicerad

Ett halvt sekel firar biblioteksbussen i Helsingborg med turné genom staden och avslutar med en folkfest vid slutstationen Raus Plantering under lördagen. Trots ljudböcker och ett fallande läsintresse bland unga tror bibliotekarien Emma Alfredsson på biblioteksbussens framtid.

– Vi får anpassa oss och följa med utvecklingen, säger hon.

Det började för 50 år sedan med en buss. I somras kom en anpassad lastbil och idag kör den nya biblioteksbussen runt på Helsingborgs gator.

– Det var väl tajmat med 50-årsjubileét, säger bibliotekarie Emma Alfredsson.

Sju dagars firande

I veckan pågår firandet med diverse aktiviteter och bussen stannar i vanlig ordning runtom i staden för att vara tillgängliga för helsingborgarna.

– Ett av våra viktigaste uppdrag är att ta oss runt och finnas till för invånarna. Vi vill locka till oss besökare som kanske inte kan ta sig till ett områdesbibliotek eller stadsbiblioteket eller som inte brukar besöka oss. De får nu chansen, säger bibliotekarie Emma Alfredsson.

Ett bibliotek på hjul fascinerar

Genom den nya bussen, som egentligen är en lastbil, finns det nu plats till fler besökare och en lift som gör det lättare för alla att ta sig in i bussen.

– Härom dagen hade vi en hel förskoleklass härinne som inte ville gå ut för de tyckte att det var så häftigt med ett rullande bibliotek, säger Emma Alfredsson.

Hör mer om biblioteksbussen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.