Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utöver tusentals bin, fanns även hästar på gården, en tipsrunda och en rundvandring i naturen anordnades. Foto: Knut Bonde/SVT

Biologisk mångfald och bin firades i Ljungbyhed

Uppdaterad
Publicerad

Djur och natur uppmärksammades på lokal nivå i Ljungbyhed under helgen. Hembygdsföreningen samlade olika föreningar och bjöd in barn och vuxna för att klappa på hästar, får och fira världsbidagen.

– Även lokalt kan man göra mycket för mångfalden, säger Lotta Lundgren, hembygdsföreningen i Ljungbyhed.

Även i mulet och regnigt väder kom familjer till gården för att se på djur och för att köpa växter. Riseberga-Färingtofta Hembygdsförening i Ljungbyhed anordnade en dag där Klippans djur och natur visades upp för att uppmärksamma FN-dagen om biologisk mångfald.

Hela ekosystemet är beroende av varandras delar och då är även djuren som bor i Klippan en del av att allt ska gå ihop.

– Vi vill uppmärksamma mångfalden i vår egen närhet, säger Agneta Adolfsson, hembygdsföreningen i Ljungbyhed.

Bin särskilt utsatta

Bin, som är helt nödvändiga för ekosystemet, är utsatta i världen där flera arter håller på att försvinna. Därför har sedan några år tillbaka FN uppfunnit världsbi-dagen, som var i fredags, för att särskilt uppmärksamma de gula och svarta små djuren.

– De är en viktig del i vår livsförsörjning, säger Agneta Adolfsson.

Utöver tusentals bin, fanns även hästar på gården, en tipsrunda och en rundvandring i naturen anordnades och föreningen satte även upp en korvkiosk för lunchtidsbesökarna.

Det lilla i det stora

Riseberga-Färingtofta Hembygdsförening vill visa upp det lilla i det stora men bjuda in lokalbefolkningen för att visa att närheten till naturen finns bara runt hörnet.

– Även lokalt kan man göra mycket för mångfalden, säger Lotta Lundgren, hembygdsföreningen i Ljungbyhed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.