Birgitta Arhusiander är en av många som kämpat mot ensamheten. Foto: SVT

Birgitta, 81, kämpade mot ensamheten: ”Jag isolerade mig”

Uppdaterad
Publicerad

Ensamheten ökar kraftigt hos äldre – vilket fick SPF att agera. På ett drygt halvår har de lockat ett 30-tal personer som levt i ofrivillig ensamhet.

SVT är med vid en dagstur med buss som föreningen SPF anordnar. Flera i gruppen har nyligen anslutit och det är personer som levt i ofrivillig ensamhet.

Vissa andra har varit med länge i föreningen. En av dem är Birgitta Arhusiander, 81 år. Hon mår bra i dag – men gick in i en depression för tre år sedan när hennes man dog.

– Jag isolerade mig och jag var ledsen, jag orkade ingenting, säger hon.

Jan Sundström är däremot en av de nya i föreningen.

– Jag har nyligen flyttat till Helsingborg och eftersom jag inte känner någon här så måste jag aktivera mig, säger han.

”Det är en tråkig utveckling”

SVT rapporterade förra året om den kraftiga ökningen av äldre som lever ensamma. På bara sju år har antal ensamhushåll för personer över 65 år ökat med 60 000 i landet och 10 000 i Skåne.

– Det är en tråkig utveckling, vi gör allt för att försöka komma i kontakt med fler, säger Josefin Forsberg, ordförande för SPF.

I klippet ovan kan du se när SVT följde med på en dagstur i Helsingborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.