Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det känns som att jag har fått tillbaka livet”, säger Björn Mohlin om tillvaron som nykter och drogfri. Nu ska han även få tillbaka sina tänder – se mer i klippet. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Björns tänder förstördes av missbruket – nu ska han få tillbaka sitt leende

Publicerad

Stora delar av helsingborgaren Björn Mohlins liv har präglats av ett missbruk, som ledde till att han inte tog hand om sina tänder. Genom projektet Tandmissionen får han nu möjligheten att börja om på nytt.

I takt med att munhälsan försämrades ökade även skammen och skuldkänslorna, berättar Björn Mohlin.

– I vissa perioder har jag missbrukat ännu mer på grund av detta.

Häromveckan, när han var på sitt första tandläkarbesök på flera år, fick Björn beskedet att inga av hans kvarvarande tänder går att rädda. Nu ska han istället få proteser i båda käkarna.

– Man blir väldigt lycklig av att få den här chansen, säger Björn Mohlin.

Följ med Björn på ett tandläkarbesök, där många tänder ska dras ut, i klippet ovan.

En av fem utvalda patienter

Projektet Tandmissionen, som Helsingborgs Dagblad tidigare har berättat om, riktar sig till personer som befinner sig i ett utanförskap.

Fem patienter, som till exempel har tagit sig ur ett missbruk, får här möjligheten att gå på en rad tandläkarbesök utan kostnad.

– Det är jätteviktigt med en bra munhälsa, både för det egna måendet och det sociala. Det finns många som till exempel inte vågar skratta för att de inte har tänder, säger Martina Ivstam Holm, klinikchef på Aqua Dental, som finansierar projektet.

”Kan betyda allt”

Projektet har tidigare genomförts i andra svenska städer, där man samarbetat med olika lokala organisationer. I Helsingborg har man vänt sig till föreningen Värmestugan, som har valt ut patienterna.

– Detta kan betyda allt för dem. Många har inte de ekonomiska möjligheterna att göra detta efter ett mångårigt missbruk, säger Eva Törning, som är volontär på Värmestugan.

Kan det ses som orättvist att bara ett fåtal personer i denna grupp får den här möjligheten?

– Man kan inte börja med alla. Men någonstans måste vi börja, och vi börjar med dessa fem, säger Martina Ivstam Holm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.