Blev av med jobbet sen hon vägrat skaka hand – nu avgörs målet

Uppdaterad
Publicerad

Lärarvikarien vägra ta sina manliga kollegor i handen – därför fick hon lämna Kunskapsskolan i Helsingborg.

Nu kräver hon friskoleföretaget på 120.000 kronor för diskriminering. Utgången i målet kan bli vägledande för liknande fall.

Förhandlingarna i Arbetsdomstolen i Stockholm ägde rum under tisdag och onsdag. I april väntas domen.

Målet ska avgöra huruvida det var diskriminerande av skolans rektor att kräva av vikarien att börja handhälsa – eller lämna skolan.

Fardous El-Sakka, som är troende muslim, menar att det strider med hennes religiösa övertygelse att ta främmande män i handen.

Därför blev det inga fler inhopp som vikarie på Kunskapsskolan.

Läs mer: Hon blev av med lärarjobb – tog inte kollega i hand

Förnekar ultimatum

Lars Bäckström företräder friskoleföretaget i målet och förklarar arbetsgivarens hållning:

– Här är det en avvägning mellan olika rättigheter; religionsfrihet och icke-diskriminering på grund av kön. Vi anser inte att skolan ställt vikarien inför ett ultimatum. Skolan har gjort klart för henne vad skollagen och läroplanen kräver av både lärare och annan personal.

– Den man, eller kvinna, som inte blir hälsad på och tar illa upp av detta kan anse sig missgynnad på grund av sitt kön, säger Lars Bäckström.

Fardous El-Sakka anmälde efter händelsen, i augusti 2016, skolan till Diskriminieringsombudmannen (DO), som hänvisade frågan till hennes fackförbund.

Hennes arbete har påverkats

SVT Nyheter Helsingborg har varit i kontakt med Fardous El-Sakka, men hon avböjer att kommentera. Hon företräds av fackförbundet Unionen.

– Vi menar att arbetsgivaren ska ställa rätt krav vid rekrytering, och vi anser att det är viktigt att det är arbetsuppgifterna i sig som är avgörande, säger Martin Wästfelt, chefsjurist på Unionen.

– Hennes arbete som lärare har förstås påverkats och hon har haft svårt att fortsätta arbeta som lärare.

Utgången avgörande

Utgången i målet kan bli avgörande för andra liknande ärenden. Det säger Lars Bäckström, som företräder arbetsgivaren.

– När det gäller frågor av det här slaget, som rör förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare, så finns det några tingsrättsdomar. Men skillnaden här är att Arbetsdomstolen är högsta instans i arbetsrättsliga tvister. Inte i något fall har frågan om handskakning prövats i högsta instans.

Ett liknande fall i Helsingborg

Ett liknande ärende har inträffat i Helsingborg. Då var det en man, anställd på ett HVB-boende, som av religiösa skäl inte ville ta sina kvinnliga kollegor i handen.

Lunds tingsrätt kom fram till att kommunen inte diskriminerat mannen, men båda parter i målet ansåg att den egentliga sakfrågan – handskakning i förhållande till religion – aldrig blev prövad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.