Ännu oklart hur Klippans kommun kommer att styras. Foto: Klippans kommun

Blocköverskridande trio styr Klippan i minoritet

Publicerad

Klippan ska styras genom ett blocköverskridande samarbete. Det står klart sedan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna nu gjort upp om att samregera kommunen under de närmaste fyra åren.

– Vi har redan den gångna perioden styrt tillsammans med Centern. Och beträffande Moderaterna så känner vi deras ledamöter väl. Jag tror inte vi får några problem att diskutera oss fram till lösningar, säger Johan Petersson (S).   

Tillsammans förfogar de tre partierna över 20 av 41 mandat i Klippans kommunfullmäktige och formar därmed ett styre i minoritet.

– Efter de diskussioner som förts tror vi oss ändå kunna hitta samarbeten med andra partier i viktiga frågor. Och valresultatet tryggar i vart fall att vi får majoritet i alla nämnder och styrelser, menar Petersson.

Socialdemokraterna backade med hela 11 procent i fullmäktigevalet och tappade sin ställning som Klippans största parti till Sverigedemokraterna, som fick stöd av 30 procent av väljarna. Enligt den nu ingångna överenskommelsen ska socialdemokraten Kerstin Persson lämna över uppdraget som kommunstyrelsens ordförande till moderaten Hans-Bertil Sinclair. Detta trots att S fortfarande är största parti i den nya koalitionen.

– Det var ett krav från Centern och Moderaterna och vi tycker det är rimligt. Med tanke på att vi socialdemokrater faktiskt gjorde ett riktigt dåligt val får man vara ödmjuk och ta ett steg tillbaka, säger Johan Petersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.