Foto: Tullverket

Blomleveransen från Holland innehöll 250 kilo narkotika

Uppdaterad
Publicerad

Det var inte bara halvvissna blommor i bagaget, utan även 250 kilo cannabis, amfetamin och kokain, avslöjade tulltjänstemän vid kontroll av ett lastfordon i Helsingborg. Nu åtalas chauffören för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Lastbilen kom till Helsingborgs hamn i mars i år och tulltjänstemannen reagerade bland annat på att föraren verkade nervös och inte riktigt kunde förklara vilka blomaffärer i sydsverige som han skulle leverera till.

Vid en kontroll av lasten hittades, bakom blomvagnar, en stor mängd narkotika, gömt bland växter.

Totalt kunde Tullverket beslagta 122 kilo amfetamin, 118 kilo cannabisharts och 12 kilo kokain.

– Det är anmärkningsvärt mycket narkotika, och därför väcker jag åtal mot föraren för synnerligen grov narkotikasmuggling, säger kammaråklagare Stefan Gradler vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, i ett pressmeddelande.

”Täcklast för att dölja det verkliga syftet”

Nu åtalas föraren för synnerligen grov narkotikasmuggling. Han nekar till brott och menar att han inte visste att narkotikan fanns i lasten.

– Samtidigt har han lämnat vaga och ibland direkt motstridiga uppgifter om transporten, som vem han kört för och vart han skulle. Blommorna var dessutom av varierande kvalitet –  en del var nästan vissna, andra försedda med juldekorationer. Sammantaget menar vi att de bara var täcklast för att dölja det verkliga syftet med resan, säger Maria Blyckert, utredare vid tullkriminalen i Malmö, i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.